Montmartre

Welkom in Parijs > Beroemde wijken > Montmartre


MontmartreIn het noorden van het 18e arrondissement in Parijs de wijk Montmartre. Vanwege het heuvelachtige karakter wordt Montmartre door de Fransen ook wel “La Butte”(De Heuvel) genoemd.

In de 19e eeuw was dit dé plaats van de Parijse kunstenaarsscène. Grote namen uit de kunst- en literaire wereld zoals Dali, Van Gogh en Picasso waren hier kind aan huis. In die tijd stond Montmartre bekend als het flamboyante deel van Parijs; beroemd en berucht om het decadente uitgaansleven, de theatercafé’s, bordelen en cancanshows in onder meer de Moulin Rouge.

Hoewel de kunstenaars grotendeels verdwenen zijn en de toeristen nu nadrukkelijk aanwezig zijn in dit deel van Parijs, is gelukkig veel van het “dorpskarakter” bewaard gebleven. De kleine straatjes en pleintjes met kasseien, de steile trappen en ouderwetse straatverlichting hebben nog steeds de intieme sfeer van het “wilde” Parijs van toen.

Tegenwoordig kun je op het Place du Tertre de straatschilders aan het werk zien. Hier kun je terecht voor een origineel schilderij of een tekening van jezelf. Uiteraard is een bezoek aan Parijs niet compleet zonder een bezichtiging van de Sacre Coeur. Met de bouw van deze basiliek die duurde van 1875 tot 1914, heeft men een van de opvallendste monumenten van Parijs neergezet. Clos de Montmartre is de laatst overgebleven wijngaard van Parijs. Bij het Place des Abesses kun je nog een van de originele Parijse Art Nouveau metro-ingangen zien. Met een diepte van 40 meter is dit het diepste metrostation van Parijs.